Temaer

 

Planeterne i perspektiv: Vores Måne er blandt de største i Solsystemet. Faktisk er den så stor, at den ville være en rigtig planet, hvis den kredsede om Solen. Men hvad hvis Månen var endnu større – hvad hvis den var på størrelse med Mars eller måske Jupiter?

Uge 21, 2013

Neptun og Triton: I 1989 fløj NASA’s rumsonde Voyager 2 tæt forbi planeten Neptun på sin lange vej gennem Solsystemet. Fra dens unikke udsigtspunkt tog den dette billede af Neptun og dens største måne Triton.

Uge 16, 2013

Bailys perler: Når Månen lige akkurat snitter Solen i begyndelsen og slutningen af en total solformørkelse, ser lyset fra Solen ud som perler på en kæde. Dette fænomen kaldes Bailys perler.

Uge 47, 2012

Saturns Hyperion: Hyperion er en af Saturns mange måner. Den blev opdaget allerede i 1848, men det var først da rumsonden Cassini-Huygens fløj forbi i 2005, at man opdagede, hvor usædvanlig månen er.

Uge 31, 2012

Jordopgang: I 1968 blev det første billede af Jorden set fra Månen taget af besætningen på Apollo 8. Et af besætningsmedlemmerne udtalte: “Vi kom hele denne vej for at udforske Månen, men det vigtigste er, at vi opdagede Jorden”.

Uge 16, 2012

Jordens andre måner: Vores Måne har kredset stabilt om Jorden de sidste 4 milliarder år. Engang imellem får den dog selskab af både trojanske asteroider, kvasi-satellitter og endda minimåner.

Uge 15, 2012

Jordskin: I juli 2011 tog en af astronauterne på den Internationale Rumstation dette billede af Månen. Solen var netop gået ned, og dens svindende lys farvede den nederste og tætteste del af atmosfæren rød.

Uge 13, 2012

Tæt på Titan: I januar 2005 landede rumsonden Huygens på overfladen af Titan, planeten Saturns største måne, og tog dette billede. Det er det eneste billede, der er blevet taget fra overfladen af et himmellegeme, der ligger uden for den indre del af Solsystemet.

Uge 11, 2012

Jordens skygge: I december sidste år gled Månen ind i den nederste del af Jordens skygge. I Danmark var det ikke muligt at se hele den totale måneformørkelse, men det var det blandt andet i Beijing, Kina.

Uge 01, 2012

Jupiter og Io: Ligesom planeterne kredser om Solen, kredser Jupiters måner om Jupiter. Her ses den inderste af de fire galileiske måner Io passere foran den store gasplanet. Billedet blev taget i 2000 af rumfartøjet Cassini-Huygens, som passerede Jupiter på sin vej mod Saturn.

Uge 45, 2011

Enceladus’ gejsere: Saturns lille måne Enceladus spyer enorme søjler af vanddamp og is ud fra sprækker i overfladen. Billedet her blev taget i november 2009, da Cassini-rumsonden fløj tæt forbi Enceladus, men man har kendt til gejserne siden 2005, da rumsonden for første gang passerede månen.

Uge 39, 2011

En lille måne med et stort krater: Fans af de populære Star Wars-film vil sikkert synes, at der er noget bekendt ved objektet på dette billede. Men nej, det er ikke en rumstation, det er en måne. Og den store plet er ikke en laser, men et enormt krater.

Uge 35, 2011

Vores nabo, Månen: Månen er Jordens eneste naturlige satellit. Den kredser om Jorden i en afstand af 384.405 kilometer, hvilket svarer til tredive gange Jordens diameter.

Uge 10, 2011