Planeterne i perspektiv: Vores Måne er blandt de største i Solsystemet. Faktisk er den så stor, at den ville være en rigtig planet, hvis den kredsede om Solen. Men hvad hvis Månen var endnu større – hvad hvis den var på størrelse med Mars eller måske Jupiter?

Merkur, Solsystemets inderste og mindste planet, er kun omkring en tredjedel større end Månen. Hvis man placerede den lille planet i Månens sted, omkring 380.000 kilometer fra Jorden, ville forskellen ikke være så stor. De to ligner hinanden meget; de er begge grå, og deres overflader er dækkede af kratere.

Venus er tre en halv gange større end Månen, og den ville se næsten lige så stor ud på himmelen, som Jorden gjorde for Apollo-astronauterne, da de gik på Månen. På grund af Venus’ tætte atmosfære, ville vi ikke kunne se meget andet end nogle svage hvirvlende mønstre i dens gule skydække. Til gengæld ville den være meget klar – meget klarere end Månen. Venus reflekterer seks gange mere lys end Månen, og da dens areal dertil er 40 gange større, ville natten blive ligeså lys som dagen.

Mars er næsten dobbelt så stor som Månen og ville derfor fylde dobbelt så meget på himlen. Vi ville nemt kunne se mange af detaljerne i den røde planets overflade som for eksempel iskapperne, der vokser og svinder med årstiderne, støvstorme og det store bjerg Olympus Mons.

Jupiter, Solsystemets største planet, er 40 gange større end Månen og ville tage sig meget imponerende ud på nattehimlen. Gasplaneten ville se en smule anderledes ud end på billederne fra teleskoper. Så tæt på ville vi nemlig kigge “op” på den nordlige halvkugle og “ned” på den sydlige halvkugle, så de brede bånd af skyer ville se kurvede ud fra vores perspektiv.

Saturn ville være et fantastisk syn. Ringplaneten er næsten 35 gange større end Månen og ville dække næsten ligeså meget af himlen som Jupiter. Vi ville befinde os en smule længere fra Saturn end dens måne Dione, og de flotte ringe ville strække sig fra horisont til horisont.

Solsystemets yderste planeter, Uranus og Neptun, er begge mere end 14 gange større end Månen. De ville hænge som store blå, balloner på himlen, og under en solformørkelse ville Solen forsvinde i mere end halvanden time, hvilket er noget mere end de få minutter, vi er vant til.

Kilde: Ron Miller