Jordens skygge: I december sidste år gled Månen ind i den nederste del af Jordens skygge. I Danmark var det ikke muligt at se hele den totale måneformørkelse, men det var det blandt andet i Beijing, Kina.

Jordens skygge strækker sig som en mørk kegle ud i universet. Dens cirkulære snit ses nemmest ved en måneformørkelse. I løbet af måneformørkelsen i december sidste år tog en fotograf i Beijing en serie billeder af Månen i løbet af formørkelsens forskellige faser. De kreativt sammensatte billeder giver en fornemmelse af Jordens skygges cirkulære form og størrelse i Månens afstand.

I måneformørkelsens totale fase var Månen helt inde i Jordens skygge i 51 minutter. Selvom Solen ikke lyste direkte på Månen, var den alligevel ikke usynlig. Det skyldes, at det sollys der bevæger sig igennem Jordens atmosfære afbøjes ind i skyggezonen. Da lys med korte bølgelængder spredes mest i atmosfæren, er det primært rødt lys, der får lov at fortsætte ud mod den formørkede Måne. Derfor ses den formørkede Måne som en kobberrød skive. Det er den samme effekt, som farver himmelen rød ved solopgang og solnedgang.

År 2012 byder kun på en enkelt måneformørkelse. Den vil finde sted den 4. juni og er en delvis formørkelse, idet kun omkring en tredjedel af Månen vil glide ind i Jordens skygge.

Kilde: Wang Letian