Jordopgang: I 1968 blev det første billede af Jorden set fra Månen taget af besætningen på Apollo 8. Et af besætningsmedlemmerne udtalte: “Vi kom hele denne vej for at udforske Månen, men det vigtigste er, at vi opdagede Jorden”.

Apollo-programmet var en serie amerikanske bemandede rumflyvninger med Apollo-rumskibet, hvis mål var at lande en mand på Månen. Det mål blev indfriet med Apollo 11 i 1969. Apollo 8 var den anden bemandede mission i programmet, og de tre besætningsmedlemmer blev de første mennesker, der kom i kredsløb om Månen. Efter opsendelsen i december 1968 tog det tre dage at flyve til Månen, som de var i kredsløb omkring i 20 timer. Da Apollo 8′s kredsløb bragte dem tilbage fra Månens bagside, kunne besætningen se Jorden stå op over månehorisonten, og de tog de første billeder af Jorden fra det ydre rum.

Jordopgangen er kun tilsyneladende og kan kun ses fra kredsløb om Månen, da Månen har bunden rotation og altid vender den samme side mod Jorden. Derfor står Jorden aldrig op, men er hele tiden på himmelen set fra Månens overflade. Efterhånden som Månen bevæger sig rundt om Jorden, vil man fra måneoverfladen kunne se Jorden gå igennem en række jordfaser, ligesom Månen set fra Jorden går igennem sine faser. Det er grunden til, at Jorden på billedet kun er halvt oplyst.

Kilder: Apollo 8NASA