Temaer

 

Løbsk planet: Det er ikke alle planeter, der har hjemme i et planetsystem. De strejfer i stedet alene gennem rummet uden nogen tilknytning til en stjerne, og i sidste uge blev en særligt spændende en af slagsen fundet.

Uge 48, 2012

En hilsen fra Jorden: Ønsket om at kontakte intelligent liv på andre planeter er gammelt. Det er efterhånden længe siden, man spekulerede i at kontakte marsboere ved hjælp af spejle og lys, og især i de sidste 40 år har teknologiens fremskridt åbnet op for mange nye idéer.

Uge 08, 2012

Det accelererende univers: Nobelprisen i fysik gik i år til tre astrofysikere. Deres observationer af fjerne supernovaer har ført til opdagelsen af, at universets udvidelse accelererer.

Uge 41, 2011

Nattens sorte huller: Hvad er det, rumteleskopet Chandra kigger på? Lyset stammer ikke fra stjerner, men er røntgenstrålingen fra mere end tusinde enorme sorte huller, der sidder i midten af hver deres aktive galakse.

Uge 32, 2011

Ekkoet fra Big Bang: Den kosmiske baggrundsstråling er en rest fra det meget varme og tætte tidlige univers. Strålingen blev udsendt omkring 379.000 år efter Big Bang. Før den tid var det umuligt for lys at bevæge sig ret langt i den tætte plasma, og den kosmiske baggrundsstråling er derfor det nærmeste, vi nogensinde kommer på at kunne se tilbage til Big Bang.

Uge 31, 2011

Hubbles ultradybe område: I perioden fra den 3. september 2003 til den 16. januar 2004 kiggede rumteleskopet Hubble det mørke univers dybt i øjnene. Hubble så derved mere end 13 milliarder år tilbage i tiden, og resultatet var dette væld af gamle galakser.

Uge 03, 2011