Nattens sorte huller: Hvad er det, rumteleskopet Chandra kigger på? Lyset stammer ikke fra stjerner, men er røntgenstrålingen fra mere end tusinde enorme sorte huller, der sidder i midten af hver deres aktive galakse.

En galakse kaldes for aktiv, hvis der i dens midte befinder sig et sort hul med en masse på flere milliarder gange Solens masse. Det sorte hul tiltrækker effektivt omgivende gas og støv fra galaksen, og materialet bliver trukket ud i en malstrøm, som hvirvler i en spiral ind mod hullet. Ved denne proces bliver materialet opvarmet voldsomt og udsender derfor en kraftig røntgenstråling. Det er netop dette lys, som rumteleskopet Chandra har fanget.

De sorte huller på billedet ligger alle mellem 6 og 11 milliarder lysår væk. Billedet er taget i nærheden af stjernebilledet Bjørnevogteren på den nordlige himmelhalvkugle og er sammensat af 126 enkelte optagelser, der hver har varet 5.000 sekunder. Området er mere end 40 gange større end fuldmånen, som er vist på billedet til sammenligning, og billedet er dermed det største sammenhængende billede, der nogensinde er blevet taget af rumteleskopet Chandra.

Kilder: NASACXC, CfA, R. Hickox et al (Månen: NASA, JPL)