En lille måne med et stort krater: Fans af de populære Star Wars-film vil sikkert synes, at der er noget bekendt ved objektet på dette billede. Men nej, det er ikke en rumstation, det er en måne. Og den store plet er ikke en laser, men et enormt krater.

I 2010 fløj NASAs rumsonde Cassini tæt forbi Saturns måne Mimas og tog dette billede. Med en diameter på næsten 400 km er Mimas næsten ni gange mindre end Månen og dermed den tyvendestørste måne i Solsystemet. Mimas består overvejende af almindelig is, og på grund af de stærke tidevandskræfter, som månen udsættes for af både Saturn og de andre måner i kredsløb om planeten, er månen ikke perfekt rund, men derimod en smule æggeformet.

Mimas blev opdaget i 1789 af astronomen William Herschel, som efterfølgende har lagt navn til det markante krater på månens overflade. Krateret har en diameter på 130 kilometer, hvilket næsten er en tredjedel af månens diameter. Et tilsvarende krater på Jorden ville være større end Australien. Meteornedslaget, der dannede krateret, må næsten have ødelagt Mimas; der findes nemlig brudflader på den modsatte side af månen, som tilsyneladende blev dannet ved nedslaget af trykbølger, der bevægede sig igennem månen.

Kilder: NASAJPLSSI