Temaer

 

Planeterne i perspektiv: Vores Måne er blandt de største i Solsystemet. Faktisk er den så stor, at den ville være en rigtig planet, hvis den kredsede om Solen. Men hvad hvis Månen var endnu større – hvad hvis den var på størrelse med Mars eller måske Jupiter?

Uge 21, 2013

Rummet fuld af affald: I slutningen af sidste måned mødtes flere hundrede videnskabsmænd, ingeniører og eksperter i rumjura for at diskutere den stigende mængde rumaffald, der kredser om Jorden, og mulighederne for at rydde op i det.

Uge 20, 2013

Er det et rumvæsen?: Svaret er højest sandsynligt nej, men blandt Jordens mangfoldige dyreliv, er bjørnedyr nok en af de bedste kandidater, da de kan overleve i helt ekstreme miljøer.
Bjørnedyr har fået deres navn, fordi de bevæger sig på en [...]

Uge 11, 2013

Asteroide på besøg: På fredag farer en asteroide tæt forbi Jorden i en afstand af kun 27.700 kilometer. Det er den tætteste passage, man har observeret, siden man i 1990′erne for alvor begyndte at holde øje med de nærmeste asteroider.

Uge 07, 2013

Jorden om natten: Dette bemærkelsesværdige billede er sammensat af en række billeder, der blev taget i april og oktober i år af NASA’s satellit Suomi-NPP, der kredser om Jorden i en højde af 824 kilometer.

Uge 51, 2012

Jordopgang: I 1968 blev det første billede af Jorden set fra Månen taget af besætningen på Apollo 8. Et af besætningsmedlemmerne udtalte: “Vi kom hele denne vej for at udforske Månen, men det vigtigste er, at vi opdagede Jorden”.

Uge 16, 2012

Jordens andre måner: Vores Måne har kredset stabilt om Jorden de sidste 4 milliarder år. Engang imellem får den dog selskab af både trojanske asteroider, kvasi-satellitter og endda minimåner.

Uge 15, 2012

Jordskin: I juli 2011 tog en af astronauterne på den Internationale Rumstation dette billede af Månen. Solen var netop gået ned, og dens svindende lys farvede den nederste og tætteste del af atmosfæren rød.

Uge 13, 2012

Jordens skygge: I december sidste år gled Månen ind i den nederste del af Jordens skygge. I Danmark var det ikke muligt at se hele den totale måneformørkelse, men det var det blandt andet i Beijing, Kina.

Uge 01, 2012

Det første menneske i rummet: I morgen er det 50 år siden, at den russiske kosmonaut Jurij Aleksejevitj Gagarin krydsede grænsen til rummet i Vostok 1. Rumfartøjet løftede ham 322 km op og bar ham en enkelt gang rundt om Jorden.

Uge 15, 2011

Mød planeterne: I vores Solsystem kredser hele otte planeter omkring Solen. De fire inderste er klippeplaneter med en fast overflade, mens de fire yderste er gasplaneter. Billedet her viser deres størrelser i forhold til hinanden og til Solen.

Uge 13, 2011

Jorden, den blå juvel: Universet rummer ufatteligt meget skønhed, og med dets væld af farverige tåger, strålende galakser og fremmede planeter er det nemt at glemme, at en af dets mest betagende mirakler befinder sig lige under vores fødder.

Uge 01, 2011