Den Internationale Rumstation: Mellem os og stjernerne ligger menneskehedens forpost: Den Internationale Rumstation. På en mørk og klar nat kan man sommetider se den trække et spor af lys henover himlen, mens den følger sit kredsløb om Jorden.
Den Internationale Rumstation er et samarbejde mellem fem rumfartsorganisationer: Det amerikanske NASA, det russiske RKA, det japanske JAXA, det europæiske ESA og det canadiske CSA. Den er bygget op af trykregulerede moduler, som er blevet sendt op et efter et. Det første modul, Zarja, blev sendt op i 1998, og siden har man tilføjet tretten moduler. I modulerne findes blandt andet laboratorier, opholdsrum, luftsluser og rum til sammenkobling med rumfærgerne, der holder rumstationen forsynet med mad og udstyr. Rumstationen har også hele 16 solcellepaneler, der sørger for strøm til modulerne.
Siden år 2000 har den Internationale Rumstation haft en fast besætning på mellem to og seks personer, og i år rundede det samlede antal besøgende 200 astronauter og kosmologer. Rumstationen er et forskningscenter, der har gang i mange forskellige forskningsprojekter i det vægtløse miljø. Dets besætning forsker blandt andet i biologi, fysik, astronomi og meteorologi. Der laves dog ikke kun laboratoriearbejde ombord på rumstationen; besætningen har også travlt med så trivielle ting som vedligeholdelse og rengøring.
Den Internationale rumstation kredser om Jorden i en højde af næsten 400 kilometer. Dens mere end 450 ton bevæger sig med en fart på 27.700 kilometer i timen, og den fuldfører derfor næsten 16 kredsløb om Jorden per døgn. Det betyder, at dens besætning kan opleve 8 solopgange og 8 solnedgange i døgnet.
Kilde: NASA