Lagunetågen: Man kan næsten forestille sig, hvordan den farvefulde gas bevæger sig i rolige bølger i dette nærbillede af M8, som meget passende har fået navnet Lagunetågen.

Lagunetågen er en enorm stjernetåge, der ligger omkring 5.000 lysår væk i retning af stjernebilledet Skytten på den nordlige himmelhalvkugle. Den har en udstrækning på 50 gange 110 lysår og dækker et stykke af himlen, der svarer til næsten otte gange fuldmånens størrelse.

De unge, blå stjerner på billedet er blevet dannet af kollapsende gasskyer i tågen. Deres stærke ultraviolette stråling har eroderet og spredt gassen omkring dem og formet de bløde, farvestrålende bølger. Denne stråling opvarmer og ioniserer også gassen, hvilket får den til at lyse.

Lagunetågen er den ene af to stjernetåger, der kan ses med det blotte øje på den nordlige himmelhalvkugle. Igennem en håndkikkert kan den ses som en uklar oval med en tydelig kerne. Tågen ser grå ud, da det menneskelige øje ikke er særlig følsomt over for farver, når lyset er så svagt.

Kilder: NASAESA