Soludbrud: På Solens overflade sker der en gang imellem voldsomme eksplosioner, soludbrud, som kan slynge store mængder af stof ud i rummet. I starten af denne måned fandt et mellemstort soludbrud sted.
Selvom soludbruddet den 7. juni 2011 var helt normalt, har det alligevel fået meget omtale verden over. Det skyldes, at NASAs nyeste rumsonde SDO (Solar Dynamics Observatory) tog nogle udsædvanligt flotte og detaljerede billeder af begivenheden. På billederne kan man se, hvordan soludbrudet slynger en imponerende mængde af Solens korona ud i rummet. Du kan se en optagelse af soludbruddet her.
Soludbrud kan forekomme på alle tidspunkter i Solens 11. årige cyklus. I starten af perioden er der færrest udbrud og solpletter, men antallet vokser op gennem perioden. Når Solen er særligt aktiv, kan der finde flere sted på en enkelt dag, og når Solen er stille, kan der gå uger mellem udbruddene. Større soludbrud er mere sjældne end små. Det er ikke mere end et års tid siden, at Solen startede en ny cyklus, og i løbet af de næste år vil vi derfor opleve flere og flere soludbrud.
Kilder: NASA, Goddard og SDO AIA Team