Betelgeuses flammer: Det hidtil mest detaljerede billede af Betelgeuse har afsløret en klar stjernetåge omkring superkæmpestjernen. Tågen, der strømmer ud fra stjernen, bliver dannet i takt med, at stjernen kaster sit materiale ud i rummet.

Betelgeuse er den røde stjerne i stjernebilledet Orion, og den er en af de klareste stjerner på nattehimlen. Den er også en af de største. Hvis man placerede Betelgeuse i midten af vores Solsystem, ville den nå helt ud til Jupiters bane. Betelgeuses masse er tyve gange større end massen af vores Sol.

Den lille, røde cirkel på billedet repræsenterer Betelgeuses synlige overflade. Den sorte skive svarer til en meget lysstærk del af billedet, der er blevet maskeret for at få den mere lyssvage stjernetåge til at træde frem.

Selvom Betelgeuse kun er omkring 10 millioner år gammel, befinder den sig i en af de sidste livsfaser for en tung stjerne. I denne kortvarige fase svulmer stjernen op og slynger materiale ud i rummet  med en enorm hastighed. På bare 10.000 år kan den slynge materiale ud svarende til hele Solens masse. Man forventer at Betelgeuse vil eksplodere som en supernova inden for en million år. Når det sker, vil den lyse klarere end selv Månen i flere måneder efter eksplosionen.

Kilder: ESO, Pierre Kervella (LESIA, Observatoire de Paris)