Liv på Mars?: I 1996 blev meteoritten ALH 84001 kendt verden over, da forskere fra NASA annoncerede, at den måske indeholdt spor af mikroskopiske fossiler efter bakterier fra planeten Mars.
Meteoritten er en af de ældste kendte objekter i vores 4,6 milliarder år gamle Solsystem. Man mener, at den blev dannet af smeltet sten på Mars for 4,1 milliarder år siden, og at den efterfølgende blev brudt i stykker under et eller flere kraftige meteoritnedslag. Et meteoritnedslag for 15 millioner år siden slyngede den ud i rummet, hvor den kredsede om Solen, indtil den for 13.000 år siden blev fanget af Jordens tyngdefelt og faldt ned på Antarktis. Her blev den fundet i år 1984 af en amerikansk meteoritekspedition.
I 1996 blev meteoritten grundigt undersøgt ved hjælp af såkaldt elektronmikroskop. I en revne i meteoritten fandt man partikler, der var blevet efterladt af vand, der løb gennem revnen for 3,8 milliarder år siden. Endnu mere interessant var opdagelsen af nogle små, tubeformede strukturer – et af disse ses i midten af billedet. De er ikke større end 100 nanometer, hvilket svarer til størrelsen af en nanobakterie, og de ligner også fossiler af bakterier. Hvis det virkelig er tilfældet, var der engang liv på Mars. Det er endda muligt, at livet startede på Mars, og at meteoritter som denne bragte livet med sig til Jorden. I så fald er det muligt, at vi er efterkommere af de første marsboere.
Siden opdagelsen i 1996 har der været mange argumenter både for og imod idéen om, at de tubeformede strukturer er gamle fossiler, og det har været umuligt at nå frem til endegyldige konklusioner. Spørgsmålet om hvorvidt der har eksisteret liv på Mars er stadig ubesvaret.
Kilder: D. McKay (NASA /JSC), K. Thomas-Keprta (Lockheed-Martin), R. Zare (Stanford) og NASA