Kraftige jets fra en aktiv galakse: I en afstand af blot 12 millioner lysår ligger den enorme elliptiske galakse Centaurus A. Den er en af de klareste og nærmeste aktive galakser, og den kan ses på den sydlige himmelhalvkugle i stjernebilledet Kentauren.
I galaksens centrum sidder et massivt sort hul, hvis masse er omkring 55 millioner gange større end massen af vores egen Sol. De to kraftige jets på billedet indeholder materiale fra galaksen, der er blevet slynget ud i rummet af det sorte hul. Med hastigheder på helt op til en tredjedel af lysets, strækker de sig mere end 13.000 lysår ud i rummet. Selvom man ved, at disse jets opstår, når indfaldende materiale nærmer sig det sorte hul, er de præcise detaljer bag processen stadig ukendte.
Billedet er sammensat af billeder taget med tre forskellige instrumenter, der registrerer vidt forskellige bølgelængder. Det synlige lys er samlet med et teleskop fra La Silla-observatoriet i Chile, og det viser baggrundsstjernerne og galaksens karakteristiske støvbane. Mikrobølgerne er samlet med APEX-teleskopet i det nordlige Chile og vises i orange farver. Røntgenstrålingen er samlet med rumteleskopet Chandra og vises i blå farver.
Kilder: ESO (synlig), MPIfR og ESO (mikro) og NASA, CXC og R. Kraft (CfA) (røntgen)