Skabelsens søjler: I april 1995 blev disse mægtige søjler af gas og støv i stjernetågen Ørnen foreviget af rumteleskopet Hubble. Billedet blev senere udråbt til at være blandt de ti bedste fotografier taget af Hubble.

Søjlerne strækker sig ud fra indersiden af en mørk gassky som stalagmitter fra gulvet i en hule. Den største af søjlerne måler omkring 4 lysår fra top til bund, hvilket næsten er det samme som afstanden fra Solen til den nærmeste stjerne, Proxima Centauri. Søjlerne er så kompakte, at gassen i deres indre kollapser under sin egen tyngdekraft og danner stjerner, og det er derfor, de kaldes for skabelsens søjler.

Den intense stråling fra unge, klare stjerner blæser de ydre lag af gas væk fra toppen af søjlerne og afslører derved de tætte gaskerner, der en dag bliver til stjerner. Hver af disse kerner er på størrelse med hele vores Solsystem. Søjlerne er blevet skabt, idet de tætte kerner skærmer den bagvedliggende gas fra strålingen, ligesom en stor sten, der ligger i en å, bryder strømmen og forårsager stille vand lige bag sig.

I 2007 opdagede astronomer, at skabelsens søjler blev ødelagt af en supernovas chokbølge for omkring 6.000 år siden. Da lys har en begrænset hastighed, kan man fra Jorden observere, hvordan chokbølgen nærmer sig søjlerne. Fra vores synspunkt rammer den først om 1.000 år.

Kilder: J. Hester, P. Scowen (ASU), HSTNASA