Firkløver-kvasar: Det ser umiddelbart ud som om denne spiralgalakse har ikke én, men hele fire kerner. I virkeligheden er dens kerne ikke engang synlig på billedet; firkløveret i dens midte er lyset fra en kvasar, der ligger bagved galaksen.
En kvasar er et meget fjern og ekstremt lysstærkt himmelobjekt, der ved første øjekast ligner en almindelig stjerne. Dens lys stammer fra frigivelsen af kolossale mængder energi, der finder sted, når store mængder støv og gas falder ind mod et supermassivt sort hul i centrum af en aktiv galakse. En kvasar kan udsende mere lys end 1.000 galakser fra et område, der ikke strækker sig over mere end et lysår.
Det er på grund af Einsteins generelle relativitetsteori, at vi kan se lyset fra kvasaren Q2237+0305, selvom den gemmer sig bag en spiralgalakse. Spiralgalaksens enorme gravitationelle tyngdefelt bøjer rummet omkring den og dermed også lyset, så den fungerer som en såkaldt gravitationel linse. De fire lyspunkter er fire forskellige billeder af den samme kvasar. Fænomenet hedder et Einstein-kors, og det kræver at kvasaren og spiralgalaksen ligger meget præcist langs vores synslinje fra Jorden. Det lyder måske som et heldigt tilfælde, men universet er stort nok til, at den slags fænomener sker relativt ofte.
Kilder: J. Rhoads, S. Malhotra og I. Dell’Antonio (WIYN, AURA, NOAO, NSF)