Zeta Ophiuchi: Zeta Ophiuchi er en ung, varm kæmpestjerne, der befinder sig omkring 370 lysår væk i retning af stjernebilledet Slangeholderen på himmelhalvkuglens ækvator. Stjernen farer gennem rummet og skaber chokbølger i gasskyerne foran sig.

Zeta Ophiuchi overgår vores egen Sol på mange måder: Den er omkring seks gange varmere, otte gange større, tyve gange tungere og 80.000 gange så klar. Zeta Ophiuchi dog er kun tre millioner år gammel, og allerede inden for de næste få millioner år vil den puste sig op til en rød superkæmpe inden den ender sine dage i en supernovaeksplosion.

Zeta Ophiuchi delte engang stjernesystem med en stjerne, der var endnu større end den selv. Men da denne stjerne eksploderede, blev Zeta Ophiuchi kastet væk og farer nu alene gennem rummet med svimlende 24 kilometer i sekundet. Dens voldsomme stjernevinde skubber til gasskyerne foran den og danner bølger, ligesom et skib, der sejler på havet, danner bølger foran stævnen. Det er rumteleskopet Spitzer, der har fanget det infrarøde lys fra stjernen og den omkringliggende gas. Den sammenpressede varme gas, der udgør chokbølgen, lyser stærkt rødt og ville også kunne ses i synligt lys, hvis ikke den lå gemt bag en masse støv.

Kilder: NASA, JPL og UCLA