Tre sole på himlen: Bisole er små fantom-sole, der under særlige omstændigheder dukker op på hver side af Solen. Det sker, når Solens stråler reflekteres fra og brydes af små iskrystaller i atmosfæren.
Det atmosfæriske fænomen bisol kaldes også for parhelion, hvilket betyder “ved siden af Solen”. Det ses normalt som klare lyspletter på himlen – ofte sammen med en lysende ring, der har Solen i centrum. Bisol opstår, når Solens lys rammer pladeformede, hexagonale iskrystaller i høje og kolde cirrusskyer. Fænomenet kræver en temperatur på omkring -40 grader Celcius, og da cirrusskyerne netop ligger i en højde, hvor det altid er koldt, er skyerne derfor ikke af vanddråber men af små iskrystaller. Iskrystallerne fungerer som prismer. Når lyset passerer igennem dem, bøjes det på grund af deres hexagonale form omkring 22°. Hvis krystallerne vender helt tilfældigt, kan man derfor se en hel cirkel af lys omkring Solen – en halo – som netop har en radius på 22° set fra Jorden. Ofte synker krystallerne dog ned gennem luften og justerer sig vertikalt, så sollyset brydes horisontalt, og i så fald dannes der fantom-sole.
Det er teoretisk muligt at forudse, hvordan bisol vil se ud på andre planeter og måner. På Mars vil bisol bliver dannet af både vandis og kuldioxidis. Man vil derfor kunne se både den sædvanlige halo med en radius på 22° samt to større haloer med radier på henholdsvis 26° og 39°, der opstår, når sollyset rammer kuldioxidisen.
Kilde: Joe Unterbrunner