Kosmisk havesprinkler: Den planetariske tåge NGC 5189 ligger omkring 3.000 lysår væk i retning af stjernebilledet Fluen på den sydlige himmelhalvkugle. Den er en døende stjernes sidste smukke krampetrækninger.

Når en mellemstor stjerne nærmer sig slutningen af sit liv, puster den sig op og slynger sine yderste lag af gas ud i rummet. Tilbage sidder en hvid dværg, hvis intense stråling ioniserer den udkastede gas og får den til at lyse. Det er netop, hvad der er sket for NGC 5189, og når Solen om 5 milliarder år løber tør for brændstof, vil den lide samme skæbne.

Normalt har den frastødte gas en simpelt form. Nogen gange ligner den en kugle, en ring, en spiral eller måske en sommerfugl. Andre gange er den mere kompleks, som det er tilfældet med NGC 5189. Med lidt fantasi, kunne det godt se ud som om, at NGC 5189′s hvirvlende gasbånd er blevet skabt af en enorm, kosmisk havesprinkler. Eller med andre ord: Den døende stjerne har både roteret og slingret, mens den kastede sin gas fra sig. En mulig forklaring kunne være, at den ikke er alene, men del af et dobbeltstjernesystem, hvis rotationsakse slingrer, ligesom den gør for en snurrende snurretop.

Kilder: NASAESA og Hubble Heritage Team (STScI/AURA)