En eksotisk stjernecocktail: Kuglehoben 47 Tucanae ligger omkring 15.000 lysår væk i retning af stjernebilledet Peberfuglen på den sydlige himmelhalvkugle. Den indeholder millioner af stjerner, og mange af dem er eksotiske og har usædvanlige egenskaber.

Der findes omkring 160 kuglehobe i Mælkevejen. De kan indeholde fra få tusinde til flere millioner stjerner, der alle er bundet sammen af deres indbyrdes tyngdekraft. Næsten alle kuglehobene i vores galakse er meget gamle, mellem 10 og 12 milliarder år, og deres overskydende gas og støv er for længst blevet blæst ud af stjernevinde og -eksplosioner. Stjernetætheden i en kuglehob er høj; i midten af de største kuglehobe er den gennemsnitlige afstand mellem stjernerne på størrelse med diameteren af vores Solsystem.

Med en diameter på omkring 20 lysår er 47 Tucanae så stor, at den på trods af sin afstand fylder ligeså meget på himlen som Fuldmånen. Den er en af de klareste og største kuglehobe i Mælkevejen, og den kan ses med det blotte øje. 47 Tucanae indeholder millioner af stjerner, og i dens tætte midte ligger der mange interessante stjernsystemer: Røntgenkilder, variable stjerner, vampyrstjerner, uventet klare stjerner og bittesmå millisekund-pulsarer. Ved at studere stjernerne i 47 Tucanae kan astronomerne lære mere om, hvordan disse særlinge opstår og interagerer med hinanden.

Kilder: ESO, M.-R. Cioni, VISTA Magellanic Cloud survey