Løbsk planet: Det er ikke alle planeter, der har hjemme i et planetsystem. De strejfer i stedet alene gennem rummet uden nogen tilknytning til en stjerne, og i sidste uge blev en særligt spændende en af slagsen fundet.

Fritsvævende planeter er enten almindelige planeter, der er blevet smidt ud af deres planetsystem, eller enlige objekter, der aldrig har været bundet til en stjerne. De er svære at finde, men en undersøgelse fra sidste år tyder på, at de er mindst ligeså talrige som normale stjerner. I løbet af de sidste 20 år har man fundet mange kandidater til fritsvævende planeter, men det har ikke været muligt at afgøre, om de virkelig er planeter, eller om de bare er brune dværge – ”mislykkede” stjerner, som ikke er tunge nok til at starte de reaktioner, der får stjerner til at skinne. Nu ser det dog ud til, at man endelig har fundet en ægte fritsvævende planet, og den er endda så tæt på Jorden, at det har været muligt at undersøge dens egenskaber.

Planeten CFBDSIR2149 befinder sig kun 100 lysår fra Jorden, hvilket svarer til 25 gange afstanden mellem Solen og dens nærmeste nabostjerne, Proxima Centauri. Den ser ud til at være en del af den nærtliggende strøm af unge stjerner ved navn AB Doradus Moving Group. Koblingen mellem planeten og gruppen af stjerner har gjort det muligt at udlede en masse om planeten: Den vurderes til at være ca. 4-7 gange tungere end Jupiter,  430° varm og 50-120 millioner år gammel.

På billedet ses en kunstners forestilling af planeten i infrarødt lys. Den har en blålig farve, fordi en stor del af lyset med længere bølgelængder absorberes af metan og andre molekyler i dens atmosfære. Planeten er så kold, at den set tæt på i synligt lys kun vil lyse svagt med en dyb rød farve.

Kilder: ESO, L. Calçada, P. Delorme, R. Saito, VVV Consortium