Sommerfuglehoben: Den åbne stjernhob M6 befinder sig omkring 2.000 lysår væk i retning af stjernebilledet Skorpionen på den nordlige himmelhalvkugle. Da dens omrids med lidt god vilje ligner en sommerfugl, kaldes den også for Sommerfuglehoben.

En åben stjernehob er en samling af op til få tusinde stjerner, som er blevet dannet fra den samme store molekylesky, og som derfor er nogenlunde lige gamle. Man har fundet mere end 1.100 åbne stjernehobe i Mælkevejen, og man mener, at der findes mange flere. Stjernerne holdes kun løst sammen af deres indbyrdes gravitationelle tiltrækning, og de bliver derfor nemt påvirkede, når de kommer tæt på andre stjernehobe eller gasskyer. Ved særligt tætte møder, slynges en eller flere stjerner ud af hoben, og der går normalt kun omkring få hundrede millioner år, før en åben stjernehobs stjerner alle er spredt ud i galaksen. Vores egen Sol var højest sandsynligt del af en åben stjernehob engang.

Sommerfuglehoben strækker sig over 20 lysår, hvilket svarer til et område af himlen på størrelse med fuldmånen. Den er omkring 100 millioner år gammel og består primært af varme blåhvide stjerner, men den klareste stjerne er en orange kæmpestjerne.

Kilder: AURANOAONSF