Antennegalakserne: Omkring 45 millioner lysår væk i retning af stjernebilledet Ravnen på den sydlige himmelhalvkugle er de to galakser NGC 4038 og NGC 4039 i gang med en sønderrivende kollision. På grund af deres lange haler kaldes de også for Antennegalakserne.

For 1,2 milliarder år siden var Antennegalakserne to separate galakser: NGC 4038 var en bjælkespiralgalakse ligesom Mælkevejen, og NGC 4039 var en spiralgalakse. For 900 millioner år siden begynde de to galakser at nærme sig hinanden, drevet af deres gravitationelle tiltrækning, og for 600 millioner år siden passerede de igennem hinanden for første gang. Store mængder af stjerner, gas og støv blev slynget ud af galakserne på grund af de voldsomme tidevandskræfter, der er på spil i sådan en kollision, og de danner i dag de to antenner, der strækker sig over hele 500.000 lysår. Inden for de næste 400 millioner år vil de to galakser kollidere igen og igen, indtil de til sidst smelter sammen til én stor galakse.

Stjernerne i de to galakser støder ikke sammen, det er der for langt imellem dem til. Men de store skyer af støv og gas, der kan strække sig over flere lysår, kan ikke undgå at ramme hinanden, og det sætter gang i en eksplosivt voldsom stjernedannelse. Mange af de nye stjerner, der dannes, er blå kæmpestjerner, som brænder meget klart og hurtigt, og som ender deres dage i supernovaeksplosioner.

Kilde: Robert Gendler