Saturns Hyperion: Hyperion er en af Saturns mange måner. Den blev opdaget allerede i 1848, men det var først da rumsonden Cassini-Huygens fløj forbi i 2005, at man opdagede, hvor usædvanlig månen er.
Hyperion er med en gennemsnitsradius på 135 kilometer Saturns ottendestørste måne. Dens aflange, ujævne facon skyldes højst sandsynligt, at den oprindeligt var en del af en større måne, som for længe siden blev slået i stykker af et voldsomt meteornedslag. I modsætning til alle andre måner og planeter i Solsystemet roterer Hyperion kaotisk. Det betyder, at den ikke roterer omkring en fast omdrejningsakse, der altid peger i den samme retning, men at den tumler rundt i tilfældige retninger. Det skyldes, at dens bane med jævne mellemrum bringer den så tæt forbi Titan, at dens rotation bliver påvirket af den store månes tyngdekraft.
Hyperions overflade er dækket af dybe, skarpkantede kratre, der mest af alt får den til at ligne en kæmpe svamp. Det største krater er 10 kilometer dybt og har en diameter på omkring 120 kilometer, så det dækker næsten 20% af månens overflade! Hyperion er meget let i forhold til sin størrelse. Det betyder, at den som de fleste af Saturns måner primært består af is, måske med en smule klippemateriale. Der spekuleres også i, om der findes et stort system af huler inde i månen.
Kilder: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA