En kæmpe boble: Denne tilsyneladende skrøbelige boble af gas har en voldsom historie bag sig. Den er nemlig resterne af en supernova, der eksploderede i den Store Magellanske Sky for omkring 400 år siden.

Den Store Magellanske Sky er en dværggalakse, der kredser om vores egen galakse Mælkevejen. Den befinder sig omkring 160.000 lysår væk i retning af stjernebilledet Guldfisken på den sydlige himmelhalvkugle. I 1600-tallet eksploderede en såkaldt type 1A supernova i dværggalaksen, og selvom den ikke er nævnt i historiebøgerne, kan den sagtens have lyst op på vores nattehimmel.

En type 1A supernova starter som en hvid dværgstjerne, der kredser om en anden stjerne i et tæt dobbeltstjernesystem. På grund af den lille afstand mellem de to, kan den hvide dværgstjerne stjæle gas fra sin makker og derved blive tungere og tungere, indtil dens masse til sidst overstiger en kritisk grænse, og den eksploderer som en supernova.

Den boblelignende supernovarest fra eksplosionen i den store Magellanske Sky har navnet SNR 0509, og den er det eneste, der er tilbage af den oprindelige stjerne. Den har en diameter på 23 lysår og består af støv og gas, resterne af den døde stjerne, der siden eksplosionen har udvidet sig med flere tusinde kilometer i sekundet.

Kilder: NASA, ESAHubble Heritage Team