Det røde rektangel: Denne usædvanlige tåge befinder sig omkring 2300 lysår væk i retning af stjernebilledet Enhjørningen på himmelkuglens ækvator. Den er en såkaldt protoplanetarisk tåge, der om få millioner år vil udvikle sig til en planetarisk tåge.

I midten af tågen sidder en Sollignende stjerne, der er ved at nærme sig slutningen af sit liv. Stjernen har i sine dødskramper stødt sine ydre lag fra sig, og det er dem, der danner tågen. I løbet af de næste millioner år vil stjernen støde mere og mere materiale fra sig og i takt hermed blive varmere og varmere. Til sidst vil der være en meget varm hvid dværg tilbage, hvis ultraviolette lys får tågen til at lyse op som en ægte planetarisk tåge.

Tågens usædvanlige form skyldes højst sandsynligt, at stjernen i midten er omgivet af en tæt torus-formet sky af støv, som tvinger det ellers sfæriskt udsendte materiale ud i to kegler. Fordi vi ser torussen fra siden, ser keglernes kanter ud til at danne et X. Stregerne, der forbinder keglernes kanter som trin på en stige, er et udtryk for hvordan materialet udsendes stødvist i forbindelse med udbrud. Også tågens farve er usædvanlig og lidt af en gåde. Man spekulerer i, at den til dels skyldes eksistensen af kulbrinte-molekyler, byggesten til organisk liv, i tågen.

Kilder: ESANASA