M13, en funklende stjerneby: M13 er en af de klareste og flotteste kuglehobe på den nordlige himmelhalvkugle. Den ligger 25.100 lysår væk i retning af stjernebilledet Herkules, og på en klar nat kan den lige akkurat skimtes med det blotte øje.

M13 blev dannet for over 12 milliarder år siden, og dens stjerner er nogen af de ældste stjerner i universet. På trods af at hobens diameter ikke er større end 150 lysår, er den hjem for mere end 100.000 stjerner. I midten af hoben er stjernetætheden næsten hundrede gange større end den er i nabolaget af vores Sol, og det kan derfor ske, at stjerner støder sammen og danner nye stjerner.

I 1974 blev en radiobesked, der indeholdt information om vores eksistens og Jordens placering, sendt fra Arecibo-observatoriet ud i rummet i retning mod M13. Man havde netop valgt M13, idet man ræsonnerede, at der på grund af den høje stjernetæthed ville være en tilsvarende stor chance for, at der fandtes en planet med intelligent liv. Beskeden var dog ikke et seriøst forsøg på at kommunikere med rumvæsener, men mere en teknologisk demonstration. M13 vil ikke engang befinde sig samme sted, når beskeden endeligt når frem.

Kilder: NASAESA og Hubble Heritage-teamet (STScI/AURA)