Et år på Solen: Solen er altafgørende for livet på Jorden, og dens varme stråler er for det meste velkommne venner her på de nordlige breddegrader. Fra vores sikre afstand på næsten 150 millioner kilometer kan det være svært at forestille sig, at den helt tæt på er et levende inferno af glødende plasma og eksplosioner.
NASA’s solobservatorium SDO har fra sit geostationære kredsløb om Jorden studeret Solen siden år 2010. Billedet ovenfor er sammensat af 25 billeder, som SDO tog i perioden fra den 16. april 2012 til den 15. april 2013. De er taget i ekstremt ultraviolet lys, i hvilket man kan se Solens aktive områder som klare hvirvler, buer og løkker i et tykt bælte langs ækvator. Et tilsvarende billede i synligt lys ville vise de aktive områder som grupper af mørke solpletter.
Soludbrud kan forekomme på alle tidspunkter i Solens 11. årige cyklus. I starten af perioden er der færrest udbrud og solpletter, men antallet vokser op gennem perioden. Når Solen er særligt aktiv, kan der finde flere sted på en enkelt dag, og når Solen er stille, kan der gå uger mellem udbruddene. Større soludbrud er mere sjældne end små. Vores nuværende solcyklus er nummer 24 i rækken, siden man 1755 begyndte at registrere solpletter. Den begyndte i januar 2008, og man forventer, at den vil nå sit maksimum i år.
Kilder: NASA, Solar Dynamics Observatory