Saturns sekskant: Planeten Saturn er næsten ligeså stor som Jupiter, og omkring den kredser mere end halvtres måner. Den er nok bedst kendt for sine flotte ringe, men gasplaneten har også andre ting at byde på: På dens nordpol raser en kæmpe storm med et noget usædvanligt udseende - den er nemlig sekskantet.
I 1980 og 1981 fløj NASA’s to rumsonder, Voyager 1 og Voyager 2, forbi Saturn og sendte de første højopløste billeder af planeten, dens ringe og dens måner tilbage til Jorden. Billederne afslørede en mærkværdig sekskantet skyformation på planetens nordpol, der skillede sig markant ud fra resten af Saturns bølgede atmosfære. Med en størrelse på næsten 25.000 kilometer, var den stor nok til at kunne rumme fire Jorde, og i dens midte sad en kæmpe cyklon, der mindede om Jordens egne polarstorme. Da rumsonden Cassini-Huygens mere end tyve år senere gik i kredsløb om Saturn, blev den mødt af det samme syn, og den tilsyneladende stabile storm raser fortsat deroppe den dag i dag.
Den sekskantede storm strækker sig næsten 100 kilometer ned under skytoppene, og den roterer sammen med Saturns indre med en periode på 10 timer, 39 minutter og 24 sekunder. I modsætning til andre storme i planetens atmosfære bevæger sekskanten sig ikke men står helt stille over Saturns nordpol. Forklaringen på stormens usædvanlige form er stadig til diskussion, men de fleste astronomer mener, at den skyldes stående bølge-mønstre i atmosfæren. Det har endda været muligt at genskabe mangekantede former i laboratoriet ved at rotere beholdere med forskellige væsker.
Kilder: NASA, JPL-Caltech og Space Science Institute