En asteroide og dens måne: Måner er ikke kun forbeholdt Solsystemets planeter; de mange asteroider i asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter kan også være med. I dag kender man til mere end 70 asteroider med måner, og nogle af dem har endda flere end én.

Den første asteroidemåne blev fundet i 1993 af rumsonden Galileo, som var på vej til Jupiter og kun 10.760 kilometer fra asteroiden 243 Ida, da den opdagede dens lille satellit Dactyl.

243 Ida er næsten 54 kilometer lang og med sin ujævne form og kraterfyldte overflade, ligner den mest af alt en stor kartoffel. Det tager den næsten 5 år at bevæge sig én gang rundt om Solen, men kun 5 timer at dreje én gang rundt om sig selv. Dactyl er kun 1,6 kilometer lang og kredser om 243 Ida én gang hver 20. time i en gennemsnitlig afstand af 65 kilometer.

Den anden asteroidemåne blev fundet i 1998 og siden fulgte mange flere. I 2005 fandt man ikke en men to måner omkring 87 Sylvia, som er en af de største asteroider i asteroidebæltet. Det er ikke alle asteroidemåner, der er lige så små som Dactyl. Nogle er endda på størrelse med deres asteroide, og sådan et par kaldes i stedet for en dobbeltasteroide.

Kilder: NASA, JPL