En hilsen fra Jorden: Ønsket om at kontakte intelligent liv på andre planeter er gammelt. Det er efterhånden længe siden, man spekulerede i at kontakte marsboere ved hjælp af spejle og lys, og især i de sidste 40 år har teknologiens fremskridt åbnet op for mange nye idéer.
I 1972 sendte NASA rumfartøjet Pioneer 10 af sted mod Jupiter, og året efter fulgte rumfartøjet Pioneer 11. Begge fartøjer var udstyret med vores første forsøg på at beskrive mennesket for fremmede intelligensvæsner: En tavle, der viste hvor Jorden befinder sig, og hvordan menneskekroppen ser ud. I 1977 opsendte NASA endnu to rumfartøjer, Voyager 1 og Voyager 2. Også de havde en besked til stjernerne: De bar hver en gylden plade, som ud over at vise menneskekroppen og vores Solsystems placering, også indeholdt nøje udvalgte billeder og lyde fra Jorden.
Voyager 1 er i dag det fjerneste menneskeskabte objekt. Hele 117 astronomiske enheder er der mellem den og Jorden, hvilket placerer den i udkanten af Solsystemet. Det er en imponerende afstand, men alligevel forsvindende lille på stjerneskala. Solens nærmeste nabostjerne, Proxima Centauri, ligger mere end en kvart million astronomiske enheder væk. Hvis vi vil i kontakt med vores kosmiske naboer inden for en overskuelig fremtid, bliver vi nødt til at tage en hurtigere metode i brug: Radiosignaler.
I 1962 sendte Sovjetunionen en radiobesked i morsekode fra en radar i Ukraine til Venus. Den var den første radiobesked til udenjordiske civilisationer i menneskehedens historie. Beskeden indeholdt kun et enkelt ord: MIR, som betyder både “fred” og “universet” på russisk.
I 1974 blev en radiobesked sendt fra Arecibo-observatoriet ud i rummet i retning mod kuglehoben M13, der ligger omkring 25.000 lysår væk. Beskeden viste blandt andet tallene fra 1 til 10, detaljer omkring strukturen af DNA, et billede af et menneske og et diagram over vores Solsystem. Man havde netop valgt M13, idet man ræsonnerede, at der på grund af den høje stjernetæthed ville være en tilsvarende stor chance for, at der fandtes en planet med intelligent liv. Beskeden var dog ikke et seriøst forsøg på at kommunikere med rumvæsener, men mere en teknologisk demonstration. M13 vil ikke engang befinde sig samme sted, når beskeden endeligt når frem.
I 2001 sendte en gruppe russiske teenagere en besked ud til seks nære sollignende stjerner. Den nok mest bemærkelsesværdige del af deres besked var en koncert af elektronisk musik, der blev spillet på en theremin. En af de seks stjerner var 47 Ursae Majoris, som senere har vist sig at have en solsystem, der minder om vores. Skulle det have nogle beboere, kan de lytter til koncerten i 2047.
Ikke alle beskeder til stjernerne er lige seriøse. I 2008 sendte NASA The Beatles-sangen “Across the Universe” af sted mod Polaris, Nordstjernen, for at fejre deres 50 års jubilæum. Samme år sendte radarer ved den nordlige polarcirkel en 6 timer lang reklame for Doritos tortilla-chips ud i rummet.
Kilde: NASA