Den røde edderkop: Den planetariske tåge NGC 6537 ligger omkring 4.000 lysår væk i retning af stjernebilledet Skytten på den nordlige himmelhalvkugle. I dens midte sidder en af de varmeste kendte hvide dværge.

NGC 6537 er resterne af en mellemstor stjerne, der efter milliarder af års skinnen løb tør for brændstof og kollapsede til en lille, hvid dværgstjerne. I de sidste faser af sit liv kastede stjernen sine yderste lag af gas ud i rummet, og det er dem, der nu danner den planetariske tåge. Vores egen Sol vil formentlig lide samme skæbne, når den brænder ud om fem milliarder år.

Den hvide dværg i NGC 6537 har en overfladetemperatur på 150.000-250.000 grader, hvilket gør den til en af de varmeste kendte hvide dværge. Dens energirige stråling ioniserer atomerne i den planetariske tåge, hvilket får dem til at lyse. Fra den hvide dværg blæser varme, kraftige vinde, der bevæger sig med flere hundrede kilometer i sekundet og skaber hundrede milliarder kilometer høje bølger i den omgivende gas.

Planetariske tåger er kortlivede. I løbet af de næste 10.000 år vil gassen spredes og den hvide dværg blive køligere og køligere. Til sidst vil dens stråling ikke længere kunne ionisere atomerne i gassen, og tågen vil holde op med at lyse.

Kilder: Carlos MilovicHubble Legacy ArchiveNASA