Thors hjelm: Stjernetågen NGC 2359 befinder sig omkring 15.000 lysår væk i retning af stjernebilledet Store Hund på den nordlige himmelhalvkugle. I dens midte sidder en ekstremt varm, blå stjerne, der er godt på vej til at eksplodere som en supernova.

NGC 2359 kaldes populært for Thors Hjelm, idet den til forveksling ligner en hjelm med vinger på siderne. Med en størrelse på 30 lysår er den da også en gud værdig. Hjelmen er en kosmisk boble, der pustes op af vinden fra den klare stjerne i boblens centrum, efterhånden som den blæser gennem den omgivende gas. Gassen bliver varmet op af den energirige stråling fra stjernen, hvilket får den til at gløde.

Stjernen i midten af Thors Hjelm er meget tung, meget varm og meget lysstærk. Den er en såkaldt Wolf-Rayet-stjerne; en kæmpestjerne, der befinder sig i den sidste kendte stabile fase af sit liv, før den eksploderer som en supernova. Den ustabile stjerne taber hurtigt masse, som bliver slynget ud af stærke stjernevinde med hastigheder på op til flere tusinde kilometer i sekundet. Man kender til omkring 500 af disse tikkende bomber i Mælkevejen.

Kilde: Steve Mazlin