Solens nærmeste nabo: Stjernen Proxima Centauri er Solens nærmeste nabo i Mælkevejen. Den er en del af stjernesystemet Alpha Centauri, som kan ses i stjernebilledet Kentauren på den sydlige himmelhalvkugle.

Alpha Centauri består af tre stjerner. De to af dem, Alpha Centauri A og B, kredser så tæt omkring hinanden, at de set med det blotte øje ligner en enkelt stjerne. Alpha Centauri A er en smule større end Solen, mens Alpha Centauri B er en smule mindre. Den tredje stjerne, Proxima Centauri, kredser om de to andre i en afstand svarende til 400 gange afstanden mellem Solen og den yderste planet Neptun. Ligesom de fleste stjerner i Mælkvejen er Proxima Centauri en rød dværg. Den er både mindre og koldere end Solen og lyser, som navnet antyder, rødt.

Proxima Centauri befinder sig kun 4,24 lysår fra Solen og er altså den nærmeste af Mælkevejens ca. 200 milliarder stjerner. Det har den været de sidste 32.000 år, og det bliver den ved med at være de næste 33.000 år. Herefter vil Solen, Alpha Centauri og de andre stjerner i Mælkevejen have bevæget sig så meget i forhold til hinanden, at den røde dværgstjerne Ross 248 overtager rollen, som Solens nærmeste nabo.

Søgningen efter planeter omkring Proxima Centauri har indtil videre ikke båret frugt. Man har dog fundet ud af, at der hverken befinder sig brune dværge, gaskæmper eller super-Jorde i stjernens beboelige zone. Det vil kræve nye og bedre instrumenter at kunne finde eventuelle mindre planeter.

Kilder: David MalinUK Schmidt Telescope og AAO