Jordskin: I juli 2011 tog en af astronauterne på den Internationale Rumstation dette billede af Månen. Solen var netop gået ned, og dens svindende lys farvede den nederste og tætteste del af atmosfæren rød.
Billedet blev taget blot en dag efter nymåne, og det var derfor et meget tyndt månesegl, der reflekterede Solen og lyste op på himlen. Alligevel kunne resten af Månen skimtes, da jordskin oplyste dens natteside. Jordskin er lyset fra Jorden der falder på Månen, mens lyset fra Jorden er reflekteret solskin. Jordskin kan ses bedst ved nymåne, da Jorden set fra Månen er næsten fuld og derfor kaster mest muligt lys op på Månen.
Forklaringen på jordskinnet – den gamle Måne i den nye Månes arme – var en flere tusinde år gammel himmelgåde, som først blev løst af Leonardo da Vinci for 500 år siden. Gåden tiltalte ham, da han som kunstner var interesseret i lys og skygge og som matematiker var glad for geometri. I sin samling af videnskabelige skrifter, Codex Leicester, beskrev han naturen bag jordskin. Han troede dog, at det primært var Jordens have, der reflekterede Solens lys. I dag ved vi, at det er skyerne, der reflekterer lyset mest.
Kilde: Ron Garan, NASA