Rumteleskopet Hubble: I april 1990 blev rumteleskopet Hubble placeret i sit kredsløb om Jorden. Gennem årene har teleskopets observationer ført til flere gennembrud inden for astronomien, og dets flotte billeder har tryllebundet mennesker over hele verden.
Der er flere gode grunde til at placere teleskoper i rummet. For det første blokerer Jordens atmosfære for visse typer af stråling, som derfor slet ikke kan observeres fra Jordens overflade. Derudover kan bevægelser og variationer i atmosfæren forvrænge det lys, der slipper igennem. Sidst men ikke mindst forstyrrer lyset fra byer. Disse problemer eksisterer ikke i rummet, så selv om Hubbles 2,4 meter store hovedspejl er en del mindre end selv de største jordteleskopers spejle, kan det alligevel tage meget skarpere billeder.
De første billeder, som Hubble sendte tilbage Jorden, var ikke så skarpe, som man havde forventet. Det viste sig, at hovedspejlet var blevet slebet i en forkert form. Fejlen var kun på 2,2 mikrometer, men forskellen var alligevel katastrofal, da den medførte alvorlige problemer med at fokusere. Tre år senere blev rumfærgen Endeavour derfor sendt op på en servicemission, hvor dens besætning monterede to små spejle på teleskopet, der modvirkede fejlen på hovedspejlet.
Hubbles kredsløb ligger 559 kilometer over Jordens overflade. Det tager teleskopet lidt over halvanden time at nå en enkelt gang rundt om Jorden, og i 2008 kunne det således fejre sit omløb nummer 100.000. For blot tre uger siden foretog Hubble sin videnskabelige observation nummer 1 million, da det ledte efter vand i en exoplanets atmosfære 1.000 lysår væk.
Hubbles observationer gennem de sidste 21 år har ført til en række videnskabelige gennembrud. For eksempel har man ved hjælp af teleskopet kunne måle ret præcist, hvor hurtigt vores univers udvider sig og dermed også dets alder. Teleskopet har også taget det mest detaljerede billede af universets fjerneste objekter nogensinde.