Temaer

 

Et år på Solen: Solen er altafgørende for livet på Jorden, og dens varme stråler er for det meste velkommne venner her på de nordlige breddegrader. Fra vores sikre afstand på næsten 150 millioner kilometer kan det være svært at forestille sig, at den helt tæt på er et levende inferno af glødende plasma og eksplosioner.

Uge 18, 2013

Bailys perler: Når Månen lige akkurat snitter Solen i begyndelsen og slutningen af en total solformørkelse, ser lyset fra Solen ud som perler på en kæde. Dette fænomen kaldes Bailys perler.

Uge 47, 2012

Venuspassage: På onsdag bevæger planeten Venus sig ind mellem Jorden og Solen for sidste gang i mere end 100 år. Dette sjældne himmelfænomen kaldes for en venuspassage, og det vil kunne ses fra Danmark i de tidlige morgentimer lige efter solopgang.

Uge 23, 2012

En anderledes solformørkelse: De to mørke pletter øverst til højre på billedet af Solen er ikke solpletter, men den Internationale Rumstation og rumfærgen Atlantis, der passerer ind foran Solen, mens de kredser om Jorden i en højde af næsten 400 kilometer.

Uge 29, 2011

Soludbrud: På Solens overflade sker der en gang imellem voldsomme eksplosioner, soludbrud, som kan slynge store mængder af stof ud i rummet. I starten af denne måned fandt et mellemstort soludbrud sted.

Uge 26, 2011