Meget varme stjerner: Den Lille Magellanske Sky er en dværggalakse, der kredser om Mælkevejen i en afstand af 200.000 lysår. I den sidder dobbeltstjernesystemet AB7, der består af en Wolf-Rayet-stjerne og en varm, blå stjerne, der kredser om hinanden.

En Wolf-Rayet-stjerne er en meget lysstærk og meget varm gammel kæmpestjerne, der befinder sig i den sidste kendte stabile fase af sit liv, før den eksploderer som en supernova. Med en temperatur på over 120.000 grader er Wolf-Rayet-stjernen i AB7 den varmeste, man kender til.

Begge stjerner i AB7 har meget stærke stjernevinde, der er mellem 10 og 1.000 millioner gange kraftigere end Solens. De kan nå hastigheder på op til 2000 kilometer i sekundet og udøver et enormt tryk på de omgivende interstellare gasskyer, hvilket giver dem deres boble-lignende form. Derudover ioniserer den stærke stråling fra stjernerne atomerne i skyerne, og får dem til at lyse.

Til venstre for de lysende gasskyer kan man på billedet se en lille grøn sky – den er resterne af en gammel supernovaeksplosion.

Kilder: ESO