Blyanttågen: For omkring 11.000 år siden endte en af Mælkevejens stjerner sine dage i en kæmpe supernovaeksplosion blot 800 lysår væk fra Jorden. Resterne af eksplosionen kan i dag ses på den sydlige himmelhalvkugle i stjernebilledet Sejlet.

Hvor stjernen var engang, sidder der nu en hurtigt roterende neutronstjerne i midten af en supernovarest; en kæmpe ekspanderende sky af støv og gas, der stammer fra supernovaeksplosionen. I starten udvidede den sig med flere millioner kilometer i timen, men den er blevet bremset betydeligt på sin vej gennem rummet, efterhånden som den har pløjet sig gennem gassen mellem stjernerne.

NGC 2736 er en lille del af Vela-supernovarestens skal. På grund af sin aflange form, har den også fået navnet Blyanttågen. Den er 5 lysår lang og bevæger sig udad (ned og til højre på billedet) med omkring 500.000 kilometer i timen. Mødet med den interstellare gas har været med til at forme dens tjavsede filamentstrukturer, små klare klumper af gas og pletter af diffus gas. Det er det selvsamme møde, som har opvarmet gassen og fået den til at lyse.

Kilde: ESO