Lysende natskyer: Nu nærmer sommeren sig, og med den kommer muligheden for at se lysende natskyer. De ligger helt oppe 76-85 kilometers højde og er dermed de højeste skyer i Jordens atmosfære.

Efterhånden som vi nærmer os sommersolhverv, bliver nætterne i Danmark lysere og lysere.  Da Jordens akse gennem polerne hælder mod Solen på denne tid af året, står Solen aldrig mere end 18° under horisonten, og det er tusmørke hele natten. I denne periode, som varer fra starten af maj til starten af august, kan sollyset stadig nå at oplyse den øverste del af himlen.

Lysende natskyer består af små iskrystaller, der dannes i mesosfæren, hvor temperaturen kan falde helt ned til -100 grader. De lyser ikke selv, som navnet ellers antyder, men reflekterer ligesom alle andre skyer lyset fra Solen. Der er størst chance for at se dem i timerne før solopgang eller efter solnedgang, når Solen er mellem 5° og 13° under horisonten og vejret er klart. Hvis Solen ikke er langt nok under horisonten, så er resten af himlen stadig så lys, at de svage skyer bliver overstrålet, og hvis Solen er for langt under horisonten, så ligger selv de højeste skyer i Jordens skygge.

Kilde: John Boardman, NASA