En usædvanlig spiralgalakse: Spiralgalaksen NGC 4921 er et af galaksehoben Comas mange medlemmer. Rumteleskopet Hubble har taget billedet her, der både afslører de fine detaljer i galaksens struktur samt de overvældende mange fjerne galakser bag den.

Coma-hoben befinder sig omkring 320 millioner lysår fra Jorden, og med mere end 1000 medlemmer er den en af de største kendte galaksehobe. Spiralgalakser er sjældne i så store galaksehobe, da kollisioner med andre galakser med tiden forvandler dem til ellipsegalakser, men ikke alene er NGC 4921 en spiralgalakse, den er også en af de klareste galakser i hoben.

Stjernedannelsen i NGC 4921, der normalt får en spiralgalakses arme til at lyse op, er meget mindre intensiv, og det har givet galaksen et lidt udsædvanligt udseende. Den har ikke veldefinerede arme, men snarere en ring af fine støvhvirvler, der i nogle områder afgrænses af klare, blå, unge stjerner. Det meste af den svage spiralstruktur i de ydre dele af NGC 4921 er usædvanligt glat og giver hele galaksen et spøgelsesagtigt udseende.

Kilder: NASAESAK. Cook (LLNL)