En usædvanlig galakse: Denne galakse er ikke en af de sædvanlige spiral- eller ellipsegalakser, men noget så sjældent som en ringgalakse. Den blev opdaget af Art Hoag i 1950 og kaldes derfor for Hoags Objekt.

Hoags Objekt befinder sig omkring 600 millioner lysår væk i retning af stjernebilledet Slangen på den nordlige himmelhalvkugle. Med en diameter på 120.000 lysår er galaksen en smule større end Mælkevejen. Den består af en næsten perfekt cirkel af unge, blå stjerner, der drejer omkring en kerne af gule, ældre stjerner. Det er desuden muligt, at der befinder sig svage stjernehobe i det tilsyneladende tomme rum mellem de to grupper af stjerner.

Det er lidt af et mysterium, hvordan Hoags Objekt er blevet til. Klassiske ringgalakser bliver dannet, når en mindre galakse kolliderer med midten af en større diskformet galakse. På grund af de store afstande mellem stjernerne i en galakse, kolliderer de enkelte stjerner ikke med hinanden. Men de stærke gravitationalle forstyrrelser kan starte en bølge af stjernedannelser, der bevæger sig gennem den større galakse. Der er dog intet spor af en anden mindre galakse i nærheden af Hoags Objekt, så den er sandsynligvis ikke dannet på denne måde. Det er muligt, at dens tilblivelse er relateret til en ekstremt ustabil bjælke, i hvad der oprindeligt var en bjælkespiralgalakse, men det vides ikke med sikkerhed.

Den opmærksomme læser har måske bemærket, at man bag Hoags Objekt, lige over den gule kerne, kan se endnu en af de sjældne ringgalakser.

Kilder: R. Lucas (STScI/AURA), Hubble Heritage TeamNASA