Farvel til Spirit: Det er nu snart tre uger siden, at NASA stoppede forsøgene på at komme i kontakt med marsrobotten Spirit, der har været tavs siden marts sidste år. Billedet viser det sidste, som robotten så: Spredte sten og bakkerne af de omkringliggende Columbia Hills.

Spirit landede på den sydlige del af Mars i januar 2004, og dens mission var at undersøge den røde planets overflade. Spirit fungerede over al forvetning, og den planlagte 90 Mars-døgn lange mission blev udvidet flere gange. Billedet blev taget på robottens 2175. dag på Mars. På det tidspunkt havde den tilbagelagt 7,73 kilometer.

I maj 2009 kørte Spirit fast i noget blødt sand, og forsøgene på at få den ud gjorde blot, at den sank endnu dybere ned. I februar 2010 måtte NASA opgive forsøgene, fordi Mars-vinteren var på vej. Håbet var, at de kunne genoptage forsøgene igen til foråret, men roveren klarede ikke den kolde vinter, og man har ikke hørt fra den siden marts 2011.

Spirit har i løbet af den seks år lange mission foretaget omfattende geologiske analyser af Mars’ overflade og taget mange flotte billeder. På den modsatte side af Mars fortsætter Spirits identiske tvilling, Opportunity, arbejdet med at undersøge den røde planet.

Kilder: Mars Exploration Rover MissionNASAJPLCornell